Çamlık mah. Atatürk Blv. Karakış Apt. No.5/5
Didim / AYDIN 09270
Teknoloji
Dijital Diş Hekimliği Nedir?
Teknolojinin ilerlemesi sağlık alanında da bir çok yeni teknolojinin ortaya çıkmasına neden olmuştur. Genel olarak sağlık alanında ortaya çıkan bu yeni gelişmeler ve teknoloji; ağız ve diş sağlığı alanında yeni tedavi yöntemlerinin ortaya çıkmasına ve var olan tedavi yöntemlerinin de gelişmesine ve bilgisayar destekli uygulamalarla (CAD-CAM) hastaların tedavilerinin daha sağlıklı ve hızlı ilerlemesini sağlamıştır. Yeni ortaya çıkan yöntem, bilgisayar destekli tasarım (CAD-Computer Aided Design) ve bilgisayar destekli imalat (CAM-Computer Aided Manufacturing) olarak iki aşamalı ve iki cihazdan oluşan bir yöntemdir.
Dijital diş hekimliği, direkt olarak hastanın ağzından dijital ölçü alımı, tarama ve hastanın ağız yapısına ve ihtiyacına yönelik diş üretimi yapılabilen çağdaş bir teknolojidir.
Dijital tarama: Hastanın ilk muayene esnasında işlem yapılması planlanan dişlerinin optik bir kamera ucuna bağlanmış bir dijital tarayıcı vasıtasıyla 3 boyutlu olarak taranmasıdır. Tarama sonrasında 3 boyutlu görüntü bilgisayar ortamına aktarılır. Bu yöntem hastalar için daha konforlu olmakla birlikte daha hızlıdır. Arşivleme açısından daha avantajlı olup ölçülerdeki hata payı geleneksel ölçü alma yöntemlerine göre çok azdır.
Dijital tasarım: Bilgisayar aktarılmış 3 boyutlu tarama görüntüsü üzerinden dişin boyutu, şekli, diğer dişlerle uyumu gibi unsurların dijital olarak tasarlanmasıdır. Bilgisayarda görüntüler üç boyutlu hale geldikten sonra, diş hekimi tarafından, marjinler ve konturlar belirlenir, dişe uygun tasarım yapılır. Sistem hastanın mevcut dişlerine benzer yapıda çeşitli restorasyonlar önerebilmektedir. Diş hekimi, bu öneri çerçevesinde işlem yapabileceği gibi, istediği değişiklikleri de yapabilmektedir.
Dijital diş üretimi: Dijital tasarım aşamasından sonra dijital üretim aşamasına geçilir. Diş laboratuvarlarındaki 3 boyutlu yazıcılar vasıtasıyla (cad-cam destekli frezeleme makineleri) dişin planlanan üretimi gerçekleştirilmektedir.
Porselen Diş: Zirkonyum veya metal destekli bir porselen diş cad-cam destekli tarayıcıda üretildikten sonra hastaya uygulanmaktadır.
CEREC CAD-CAM sistemiyle birçok restoratif diş tedavisi gerçekleştirilebilmektedir. Estetik diş hekimliğinde yaygın olarak uygulanan yaprak porselen, zirkonyum destekli porselen kuron, full seramik kuron ve genellikle sağlıklı diş dokusunun az kaldığı hastalara uygulanan porselen inley-onley dolgular bu sistem vasıtasıyla en hızlı şekilde yapılabilmektedir.
Dijital Diş Hekimliği ve Gülüş Tasarımı
Dijital diş hekimliği sayesinde estetik gülüş tasarımları yapılabilmektedir. Bilgisayar ortamında üç boyutlu hale getirilmiş dişler üzerinde, bireyin ağız ve gülüş yapısına uyumlu istenilen değişiklikler yapılabilmesine yani karşıt dişlerle olan kontakt noktalar üzerinde daha iyi bir denetime, bilgisayar ortamında aşındırma ve kontör değişikliği , yine karşıt dişlerle olan kontakt noktalarının sıklığının değiştirilmesi gibi işlemlere olanak vermektedir
Yine gülüş tasarımı yöntemiyle elde edilen alt ve üst dişlerin bitmiş haline yönelik tasarımsal görüntüler kişilerin yüzlerinin fotoğraflarına uyumlanabilmekte olup, diş hekimi ve hasta, dişin yeni tasarımını işlem bitmeden görebilme olanağına sahiptirler.
CAD/CAM
CAD/CAM bilgisayar destekli tasarım ve bilgisayar destekli imalat anlamına gelmektedir. Tasarım ve Üretimde bir takım fonksiyonları yerine getirmek için dijital bilgisayarların kullanılmasıyla ilgili bir teknolojidir. CAD CAM donanımı, tipik olarak bir bilgisayarı, bir veya daha fazla grafik gösterimli terminali, klavyeyi, yazıcıyı, çiziciyi ve diğer çevresel donanımı içerir.
Bilinçli Sedasyon
Bilinçli sedasyon hastanın bağımsız olarak solunumunu devam ettirmesine olanak tanıyacak şekilde bilinç düzeyinin baskılanması ve fizik ve sözel uygulamalara uygun cevabı vermesi halidir. Bilinçli sedasyon, anestezik ilaçların damar yolundan, burun mukozasından, gaz yoluyla koklatılarak uygulanmasıyla sağlanabilir.
PRF/CGF Teknolojisi
Konsantre Büyüme Faktörleri CGF'in yenilikçi dental tedavilerde klinik vakalarında kullanılmaktadır. Diş hekimleri'nin hastalarının ve dolayısıyla kendilerinin yararına olacak şekilde CGF aplikasyonlarını kolayca yürütülmektedir. Fibrinden zengin plazma (PRF) ve CGF kişinin kendi kanından elde edilmektedir.
Bilgisayarlı Anestezi
Dişe yapılacak bir iğnenin rahatsızlığı ilk olarak anestezi basıncı ile başlar. Bilgisayarlı bir enjeksiyon sistemi olarak bilinen bu cihazlar, anestezinin verildiği basıncı kontrol ederek bu rahatsızlığı büyük oranda giderir.Kalem büyüklüğünde bir cihazın ucuna yerleştirilmiş çok ince bir iğne, diş etinin yanına yaklaştırılır ancak diş etine değmeden önce, bir damla anestezik madde yüzeydeki dokuyu hissizleştirir.
X-RAY Cihazı
X-ray cihazları hastalara teşhis konulması için kullanılan ağız içi görüntüleme teknolojileridir. Bu cihazlar sayesinde diş hekimleri doğru teşhis ve tedavi planlaması yapabilmektedir.
Diş Üniteleri Lcd Monitörleri
LCD Monitörlerle donatılmış tüm diş üniteleri, uluslararası sterilizasyon standartlarına ve sıkı temizlik kontrollerine bağlı olarak CE onaylıdır. Ağız ve diş sağlığı polikliniklerinde kullanılan dental ünitelerin amacı tedavi sırasında hastaların konforunu arttırmak ve güvenli bir tedavi sunulmasını sağlamasıdır.
Sterilizasyon Makineleri ve Teknolojileri
Klinik temizlik standartlarına uygun uluslararası sterilizasyonlara uyulmaktadır. Sterilizasyon makineleri ve teknolojileri tüm hastalara temiz ve güvenli bir ortam sağlamak için kullanılmaktadır.
Lazer Sistemler
Ağız ve diş sağlığındaki Lazer Sistemleri, hassas ve özlü diş tedavileri için hem diş beyazlatma hem de cerrahi prosedürlerde kullanılmaktadır.